JuniorAchievementBulgaria

„Има млади хора, които знаят какво искат от своето бъдеще!“ – среща с Маргарита Ранчева

2020-04-29

„Има млади хора, които знаят какво искат от своето бъдеще!“ – среща с Маргарита Ранчева

 

В „Успешни истории“ днес ви срещаме с Маргарита Ранчева от екипа на МетЛайф България, бизнес доброволец в програмата LifeChanger или „Знания, които променят живота“. Програмата подобрява финансовата култура на ученици от гимназиален етап в шест града в България и всяка година процентът на повишаване на финансовата грамотност на учениците, измерен чрез тест в края на програмата, е над 65%. През тази учебна година благодарение на Фондация „МетЛайф“ LifeChanger достига до 390 ученици в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас и Враца, а 24-ма бизнес доброволци от екипа на компанията, влизат в ролята на учители, които преподават в клас „Разумни финанси“.

Бизнес доброволецът Маргарита Ранчева от MetLife е консултант в компанията от доста години с участия в локални и национални инициативи. С голям опит в работа с хора и организиране и провеждане на различен тип социални дейности.

 

 

JA: Маргарита, разкажете ни за участието Ви в LifeChanger.

След неколкократно отлагане и аз успях да се включа в програмата. На мен ми беше предоставена възможността да съм в 11. клас на 19 СУ„Елин Пелин“, с ръководител г-жа Снежанка Христова. Това е паралелка, която участва и в други програми на JA България, така че финансите не са новост за тях, но заедно погледнахме още по-концентрирано на управлението на личните финанси.

 

JA: Имаше ли изненади за Вас от срещите с учениците и влизането в клас, в ролята на учител?

За мен влизането в класната стая беше нещо съвсем ново и различно от личните ми спомени. Имах смесени чувства и притеснения. За съжаление мултимедията не беше налична в тази класна стая и предизвикателства не липсваха. Учителят и учениците обаче проявиха активност и заинтересованост и ни се получи!

Предвид основните знания, които имат, се стремя чрез личен опит и информация да дам и допълнителни примери и ситуации, за да предизвикам интереса на младежите и да съм полезна.

Трябва да споделя приятната изненада, че има млади хора, които имат ясни цели, знаят какво искат за бъдещето си и как да постигнат своите мечти.

 

JA: С какво е ценна програмата „Знания, които променят живота“?

Това е програма, която дава базова подготовка и финансово ограмотяване за спестяване, харчене, инвестиране, застраховане, бюджетиране. Ценна и много полезна е, тъй като финансовата култура и знания ще дадат шанс за вземане на разумни и информирани решения, с които младите хора ще са по-уверени в боравенето със средства и всъщност по-сигурни в своето бъдеще.