JuniorAchievementBulgaria

Успешна история на ДАБ: историята на Ивайло Илиев и Добромир Иванов от Stigni.bg

2015-03-11

Успешна история на ДАБ: историята на Ивайло Илиев и Добромир Иванов от Stigni.bg

 

JA: Представете се с няколко думи.

 

Ивайло: Казвам се Ивайло, на 23 години съм. В момента уча магистратура „Публични финанси“. Наскоро завърших бакалавърска степен по „Финанси“. В програмите на Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ) съм повече от 10 години. С Добри се познаваме от може би 5-6 години вече. Нашият съвместен проект започна идейно преди около 2 години.

Добромир: Аз съм Добромир Иванов, на 27 години съм. Завърших магистратура „Маркетинг“ в УНСС, бях доброволец в Червения кръст. Участвах в Алумни клуба на ДАБ, също така работих и за самата фондация, което доста ми промени възгледите.

 

JA: Как решихте да стартирате своя бизнес? Как дойде идеята?

 

Добромир: При мен след дълги опити със социална насоченост, работата в ДАБ... Най-вече покрай състезанията, в които съм участвал. Моето семейство ми даде и ноу хау, тъй като то е в тази индустрия.

Ивайло: Всъщност нашата среща с Добри беше в Алумни клуба на ДАБ. Още тогава си говорехме, че имаме желанието да направим нещо заедно. Може би тогава се роди идеята и желанието за предприемачество. По време на съвместната ни работа осъзнах, че това е моето призвание.

 

JA: И двамата в такъв случай по призвание сте предприемачи. В кои програми на ДАБ сте участвали?

 

Ивайло: Аз съм участвал в „Мениджър за един ден“ може би 6 или 7 пъти... Ветеран. Също така и в „Учебна компания“, когато бях 11. клас. Продуктът ни беше учебен театър с образователна цел, който беше насочен към малките деца (3-4 г.). Участвал съм и във „Виртуално предприятие“. 

Добромир: Аз бях част от Алумни клуба на Джуниър Ачийвмънт. Участвал съм в „Мениджър за един ден“ и в "Летящ старт". В рамките на „Мениджър за един ден“ съм участвал в Президентството. А после – две години работих в ДАБ като маркетинг мениджър.

 

JA: Какво ви дадоха инициативите на ДАБ?

 

Ивайло: На мен най-вече ми дадоха практическа насоченост. За разлика от теорията, която човек учи в училище и в университета, чрез ДАБ ти всъщност виждаш как стават нещата. И най-вече това, че ги правиш сам. Особено програмата „Учебна компания“ те запалва по тази идея – да бъдеш предприемач.

Добромир: На мен ДАБ ми даде много точки, които да мога да свържа – ресурс, хора, с които може да общуваш, среда, в която да се чувстваш на място. На моменти идеята да създадеш свой бизнес е изключително абсурдна и демотивираща. Затова хората, с които се обграджаш, са от изключително важно значение – да те мотивират, да ти кажат, че идеята ти е супер, че трябва да продължиш да я развиваш. Екипът на фондацията също много ми помогна – Милена Стойчева, Мита Георгиева – това са хора с опит, с идеи, с контакти. Аз продължавам да казвам на хората, че след като приключат с програмите не трябва да прекъсват връзка с организацията, защото, ако поискат помощ, тя ще им бъде дадена.

 

JA: Разкажете ни малко повече за вашия бизнес – Stigni.bg?

 

Добромир: Продаваме он-лайн автобусни билети. Когато тръгнахме в началото с идеята, подобно нещо в страната не съществуваше. Ние работим с около 200 компании, с доста точки в и извън страната. Сега започваме и с мобилното приложение. Стъпка по стъпка вървим към електронните билети.

 

JA: Каква е визията ви оттук нататък?

 

Ивайло: Това, което ние мислим е, че конкуренцията ще ни помогне на този етап. Тъй като хората в България не са все още свикнали с електронните билети, когато видят, че на пазара има все повече фирми, предлагащи тези услуги, може би ще възприемат, че това е по-сигурният и ефективен начин.

Добромир: Освен това, запознаването с информацията, която хората искат да получат относно самите пътувания, може да стане по много по-лесен и бърз начин, благодарение на мобилното приложение, а и на нашия сайт.

 

JA: А колко души сте в екипа?

 

Добромир: Четирима постоянни служители и почасово наети хора, когато имаме нужда.

 

JA: Как бихте дефинирали предприемачеството и какви качества са нужни на човек, за да бъде такъв?

 

Добромир: За мен предприемачеството е сбор от креативност, умението да взимаш решения, лудост в най-добрия смисъл на думата и характер, за да действаш. Предприемачеството е приключение, то е начин на мислене и начин на живот. Понякога е романтично, често – суровата действителност. То е авантюра – и именно в нея се впускат предприемачите. Всеки, поел по този път, трябва да има силен дух – да бъде дързък, смел, готов да поема рискове и особено да умее да губи. За предприемача най-важно е желанието му за успех да бъде по-силно от страха от провал.

Ивайло: Трябва да си визионер. Да имаш фокусиран поглед в бъдещето и да не се отказваш, независимо от случващото се.

 

JA: Ако трябва да дадете съвет на някой тепърва стартиращ бизнес, какъв би бил той?

 

Ивайло: Да не губи време. Да не се лута.

Добромир: Ние все още не сме готови с нашия бизнес. Тепърва предстоят още безброй неща, но няма как всичко да ти е както си го искал и тогава да тръгваш.

 

JA: Вие в стартъп фазата ли се определяте?

 

Добромир: Все още може би сме. В следващите месеци виждаме нещата да се развият повече и евентуално тогава бихме излезли от този период.

 

JA: Щяха ли да са различни нещата, ако не бяхте получили финансирането от Eleven?

 

Добромир: Преди това също имахме платформата, но след тяхната помощ – идейна и финансова, продуктът получи доста по-голямо развитие.

 

JA: Какво бихте казали за бизнес средата в България?

 

Ивайло: Мисля, че има доста голям потенциал за развитие. Много ниши, които все още не са разработени. Всичко е въпрос на регулация и на време.

Добромир: Пазарът не е много голям, но определено човек трябва да мисли глобално. Можеш да започнеш тук и да се разраснеш в световен мащаб.

Ивайло: Всъщност идеята с мобилното приложение е да наложим марката в Европа, да развием продажбата на билети към речен и въздушен транспорт. И защо не, някой ден да напуснем и континента?...

Добромир: Има доста държави, които са по-назад от нас. Има такива, които не са чували все още за електронни билети.

 

JA: Каква е рецептата ви за успех?

 

Добромир: Нещата се получават най-вече, защото не се отказваме. Винаги има проблеми, но никога не сме се колебали дали да продължим. Решението винаги е било да не спираме. Трябва решителност!

 

JA: Каква емоция за вас е ДАБ?

 

Добромир: Вълнение.

Ивайло: Предизвикателство.