JuniorAchievementBulgaria

Как предприемачеството разбива митове| Историята на Виктор Николов

2016-07-18

Как предприемачеството разбива митове| Историята на Виктор Николов

Днес ще Ви представим историята на Виктор Николов, артист и създател на компания Fire Soul”. От обикновеното ежедневие зад бюрото, Виктор се пренася в света на сценичните изкуства, където открива истинското си призвание и опровергава мита, че ,,артист къща не храни”. Историята му ни показва, че трябва да приемаме скептицизма и неодобрението като порив за положителна промяна и успех!

 

Разкажете ни за себе си.

Казвам се Виктор Николов. На 28 години. От София.

През годините съм опитвал и съм се занимавал с много и различни неща - бокс, самбо, тренирал съм с мечове, въртене на пой, работил съм дори за малко в компютърни фирми, но накрая реших да се посветя на едно от любимите ми хобите и да го превърна в  професия - сценичните изкуства.

Като че ли винаги съм обичал да мечтая, да опитвам и да експериментирам с нови неща.

Понастоящем съм артист, собственик на фирма за шоу програми и продължавам да гледам напред и да вярвам, че предстоят много нови и вълнуващи неща.

 

Какъв бяхте като малък, за какво мечтаехте?

Като малък бях... хлапе. 

 

Как се запалихте по въртенето на огън и как от хоби се превърна в основно препитание?

Първите ми стъпки в сценична насока станаха на майтап (като всичко хубаво в живота). Един ден се запознах с едно момиче. Казваше се Петя. От нея видях за първи път някой да върти огън и ми се стори мега яко. Тя ми показа няколко основни движения, а след това започна безкрайното стоене в интернет и опитите за възпроизвеждане на нови и нови движения. Година по-късно имах възможността да отида на първото си платено участие, а малко след това и на първия си фестивал за подобни изкуства в Полша. Това бе и първият момент, в който си помислих, че е възможно човек да има подобна професия.

Всичко обаче се случи около 3 години по-късно. През това време работех по други фирми и това беше просто едно хоби. През 2009 година осъзнах, че човек трудно може да се развива на 2 места едновременно и реших да напусна работа. На пук на общественото мнение, че "артист къща не храни" и на появилата се тогава криза в България, напуснах работа и малко по малко започнах да се развивам изцяло в тази насок. Първоначално правех огнено шоу и кокили и се оглеждах за съмишленици, с които да създам екип, с който да започнем да правим по-разнообразни и качествени представления.

Така година по-късно се събрах с една прекрасна дама Снежи Михова. Разширихме портфолиото ни от номера, броя ангажименти и качеството на работа. Това може да се каже, че бе същинското начало. Бе официално създадена  трупа Fire Soul, регистрирана фирма, а екипът разширен.

Сега няколко години по-късно зад гърба ни имаме стотици ангажименти  и един наистина голям успех - спектакълът "Boulevard", който е единствен по рода си за България и дава възможност на публиката да преживее една приказна вечер, в която на едно да види различни сценични жанрове, преплетени в едно представление - циркова акробатика, магия, танци, певци, театрални елементи... обвързани с хореография и обща сюжетна линия.

 

По какъв начин допринесоха за развитието Ви фестивалите, на които сте участвали?

Фестивалите за мен бяха голям трамплин. Те бяха ускорен сценичен курс, от една страна и възможност да работя в екип и да се уча на екипна работа. Да живееш със себеподобни в продължение на седмици, да се храниш, спиш, смееш и работиш с тях е най-качественият и бърз начин за развитие. Тогава магията наистина се случва.

 

Как решихте да стартирате собствен бизнес?

Стартирането на собствен бизнес не бе планирано. По-скоро бе провокирано от нуждата. В България няма голямо поле за изява за артисти, които се занимават с атракционни шоу програми. Затова си казах, че щом няма кой да ми предложи подобна работа, ще си я създам сам :-)

 

Какво прави един бизнес  успешен и доходоносен?

Много работа и точни отношения с колеги, партньори и клиенти. Бързооборотните и силно доходоносни бизнеси често имат кратък живот. Затова смятам, че е важно да се върви постепенно напред, да се надгражда и да се работи с  бизнес етика и уважение и никога основна мотивация да не са парите. Те могат да бъдат втората основа, но не трябва да са първата.

 

Разкажете ни повече за ,,Boulevard’’.

"Boulevard" бе една моя мечта още от самото ми навлизане в сценичните среди. Първоначално изглеждаше почти невъзможен проект, поради липсата на ресурси. Поради незнайна и досега причина за мен, аз все пак вярвах силно в успеха на това шоу и че спектакъл в стила на вариете-театър ще има интерес и почва у нас. Оказа се истина. На хората определено им харесва да си подарят една специална вечер, в която едновременно да се насладят на стилна вечеря и да гледат един различен и многожанров спектакъл.

Всичко това стана възможно с помощта на много хора, които дори да не вярваха в проекта, повярваха в мен. Не смея да изреждам имена, за да не пропусна някого, защото наистина много хора дадоха от себе си и помогнаха тази мечта да стане реалност.

В това представление обединихме сили екипа на Fire Soul, дует Expose и тогавашният "Балет 11" понастоящем част от дует Expose. За място на провеждане се спряхме на зала Rainbow Plaza, където срещнахме голяма подкрепа в лицето на Иво Танев и целия прекрасен екип на залата.

Най-странното е, че едно от най-трудните неща се оказа да дадем име на представлението. Специални благодарности на Ники Николов, който не е официална част от екипа, но стана кръстник на представлението.

 

С какво се занимавате в момента и какви са бъдещите Ви планове?

В момента се занимаваме със същото, което и последните години. Правим различни шоуто за частния сектор, опитваме се да ги разнообразяваме и правим по-добри.

В момента обмислям идеята за нов спектакъл на театрална сцена, както и връщането на един по-хубав и обновен "Boulevard".

 

Ако бихте могли да опишете с три думи своята страст, кои биха били те?

Огън

Промяна

Душа