JuniorAchievementBulgaria

Снимки

Мариана Павлова: След програмата „Практични финанси“ учениците порастват и стават по-отговорни

2020-05-25

Мариана Павлова: След програмата „Практични финанси“ учениците порастват и стават по-отговорни

 

През тази учебна година в 34 класа в страната за трета поредна година се провежда програмата „Практични финанси“. Над 800 са учениците, до които достига, в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кърджали, Габрово, Благоевград, Разлог,  Пазарджик, Вършец, Враца, Тетевен, Пирдоп, Търговище, Елин Пелин, Вълчи дол, Монтана, Лом, Плевен и с. Черни Осъм, област Ловеч.

34 учители, обучени в преподаване на практическия курс по лични финанси водят предмета, а във всеки от класовете са предвидени между две и пет посещения от бизнес ментори от компаниите, осигуряващи и финансиране за реализацията на курса – NN България, BNP Paribas Лични финанси и УниКредит Булбанк.   

Срещаме ви с Мариана Павлова  заместник-директор и учител по икономика  в Професионална техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров“ в град Враца. В момента тя води занятия по икономика на 10. клас и по предприемачество на 11. клас и е един от учителите, водещи програмата „Практични финанси“.

 

JA: Госпожо Павлова, разкажете ни как решихте да участвате в програмата „Практични финанси“?

Началото на моята работа с проектите и програмите на Джуниър Ачийвмънт беше преди 5 години, когато започнах да работя по програмата „Учебна компания“. За мен беше предизвикателство да участвам в екип от ученици и учители, да измислим бизнес идея, която да превърнем в реалност, и да материализираме. Благодарение на “Учебна компания” се срещнах и с представители на екипа на Джуниър Ачийвмънт – амбициозни и раздаващи се професионалисти, с които е удоволствие да се работи. Така се породи интересът ми към работа и по други проекти и програми на Джуниър Ачийвмънт и решението ми да участвам като учител по „Практични финанси“.

 

JA: Предизвикателно ли е за Вас да преподавате курс по лични финанси?

За мен е предизвикателство да преподавам курса “Практични финанси”, защото осъзнавам полезността на финансовата грамотност. Тя е базисна, функционална компетентност и спомага да се справяме по-добре и успешно с икономически казуси, да планираме финансите си и да ги управляваме разумно и компетентно.

 

JA: Има ли нещо практично, с което и Вие самата подобрихте управлението на личните си финанси, след подготовката за преподаване и работата в клас с учениците?

В личен план имам успешно реализирана бизнес идея. Накратко историята, която не съм споделяла, но с Вас е удоволствие: преди 4 години синът ми се върна от Америка, с идеята да развива малък бизнес в България, но все още нямаше решение точно с какво ще се занимава. Аз му предложих да регистрира медикодиагностична лаборатория за дентална рентгенография. Идеята ми за това беше породена от продължително използване на такава услуга при лечение. Направихме проучвания и разчети, закупихме техника, осигурихме лаборант и дейността започна.  До сега е успешна и има развитие и разширяване на дейността-закупуване на 3Д апаратура. Това е пример, че човек може да развива бизнес и в сфера в която не е специалист.

Смятам, че с преподаването на практични финанси  успях да подобря управлението на семейните и лични финанси.

 

JA: Коя или кои са най-интересните теми за вашите ученици и защо, според Вас?

От практиката ми в преподаването мога да споделя, че с особен интерес и участие на всички ученици се постига при така наречените работилници: разделяне на отбори, работа по определена тема и споделяне. Понякога и със състезателен характер. Такъв урок разработих по темата за парите: започнахме с приказка за парите, презентация и игра – 2 отбора и жури. Отборите имаха задача да се мотивират по въпросите „Правят ли ни парите щастливи и защо и обратното“. Беше успешно. Най-интересни за учениците са темите за инвестиционните възможности, пари и акции и облигации.

 

JA: Как допринася за усвояването на знанията включването на практици от бизнеса в клас? Вие с кой бизнес доброволец работите?

Особен интерес за учениците представлява работата с доброволците. Доброволците им дават практичните знания от своя опит и това е много интересно и полезно. Менторите  успяват да им покажат практическото приложение на новата за тях тематика,  да им помогнат да мислят дългосрочно и да разберат, че от тях зависи бъдещото  управление и взимане на обмислени финансови решения. За втора поредна година работя с Людмила Петрова, която успява да привлече вниманието и интереса на учениците и те винаги имат много въпроси към нея и съответно получават компетентни отговори.

 

JA: Защо е важно „Практични финанси“ да достига до колкото може повече ученици?

Програмата „Практични финанси“ успява да даде добра мотивация на учениците, мотивира ги да получат знания, за да могат да управляват успешно личните си финанси. Обучението е интересно за учениците и провокира тяхното любопитство. Те успяват да разберат важността на темата финанси, тяхното планиране и управление, разбират, че управлението на парите е важно за всички сфери от живота и „Ако не управляваш добре парите си, би могъл да пропуснеш възможността да си този, който желаеш да бъдеш“.

След запознаването с курса „Практични финанси“ учениците порастват и стават по отговорни.