JuniorAchievementBulgaria

Мария Атанасова, Програмен директор Vbox7.com, Нетинфо (Netinfo Company)

2015-02-09

Мария Атанасова, Програмен директор Vbox7.com, Нетинфо (Netinfo Company)

 

„Взимайте на сериозно работата, а не себе си.“

 

JA: Разкажете ни за себе си?
Мария съм. И обичам да съм. Да съм вдъхновена, заета, информирана, устремена, но в равновесие със себе си. Старая се да съм заобиколена от умни, забавни и интересни хора. В работата си като Програмен директор на сайта всеки ден съм в такава колегиална среда и сред артисти, клиенти и партньори, чието видео съдържание се гледа от близо два милиона уникални потребители в страната.
Завършила съм в Софийския университет - Българска филология, после учих Литература, кино и визуална култура. Специализирах във Финландия Дигитална култура и се върнах изключително заредена с енергия, знания и идеи. Те всеки ден ми помагат в работата.

 

JA: Какво е най-вълнуващото за Вас в работата Ви в Нетинфо?
Ежедневните срещи с нови хора, екипната работа с колегите, предизвикателните проекти, най-вече динамиката. Най-вълнуваща обаче за мен е онази пресечна точка на опита, който отрезвява и дори понякога прераства в консерватизъм, с новостите, които често са въпрос на риск. Да успяваш да постигнеш баланс в тази пресечна точка за мен е най-голямото изкуство във всяка работа.

 

JA: Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?
Случайно и за кратко, но наситено и с дългосрочен ефект.
С група приятели бяхме завършили проект за концепция за мобилно приложение, с което спечелихме награда в конкурс на Sony Ericsson в Швеция. И понеже много искахме да валидираме идеята си и в България, търсихме среда, в която да почерпим опит от хора, минали по този път. Така попаднахме на „Летящ старт” през 2012 година. Оказа се, че подавайки CV и мотивационно писмо за участие в конференцията, документите ми са били изпратени в Нетинфо, благодарение на партньорството им с JA. На самото събитие се запознах с колегите от Нетинфо и буквално дни след събитието станах част от екипа им.

 

JA:  Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?
Ще използвам пак метафората за пресечната точка между опита и новостите. Успешното „предприемане” е в точно тази точка. Да ползваме наличните ресурси, но да ги развиваме и комуникираме по нови, нестандартни начини, съобразени с темпа на времето и бизнеса, нещо като „act outside the box”.Качествата - информираност, за да намираш ниши и да усвояваш добри практики, адаптивност, постоянство и щедра щипка смелост. 

JA: Какво мислите за предприемчивостта като качество, като компетентност? 
Смятам, че това е качество, което се възпитава от най-ранна възраст и трябва да се толерира изключително много. Да бъдеш окуражаван да опитваш, да инициираш и да понасяш последствията наравно с успехите от действията си, умеейки да вадиш изводи, е в ръцете както на семейната среда, така и на образователната ни система. Мисля, че имаме още много какво да направим в тази посока.

 

JA: Какво бихте казали на тепърва стартиращите своята професионална кариера?
На първо място - да бъдат търпеливи в търсенето и прецизни в избора си. А когато го направят – да бъдат последователни в работата, адаптивни към процесите и тенденциите, но най-вече - да бъдат проактивни без да се притесняват от това, че са в началото на кариерата си.

JA: Каква е рецептата за професионален успех?
Рецептата е човек да разбере за себе си „пълнежа”, смисъла на думата „успех”. Колкото по-точна и пречупена през личността ни формулировка имаме, толкова по-малко напразни усилия, загубено време и разочарования за намиране на рецептата имаме. И едно много съществено уточнение - по пътя за различния за всеки ни „професионален успех” - да вземаме насериозно работата, а не себе си.

JA: Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?
Може ли като словосъчетание, което се оказа ключово за мен? Летящ старт :)