JuniorAchievementBulgaria

Младежите от стартъпа Centroida: „Менторската помощ е безценна – особено на етапа, на който даже не знаеш къде да я потърсиш“

2016-09-15

Младежите от стартъпа Centroida: „Менторската помощ е безценна – особено на етапа, на който даже не знаеш къде да я потърсиш“

 

Сигурни сме, че тези от вас, които живеят в многофамилна сграда, често са се чудили къде отиват парите, които плащат за такса „Вход“, защото много малка част от домоуправителите дават точен отчет къде и как са изхарчени те. Днес този проблем е решен благодарение на стартираща компания от Американския университет в България, която започва своята дейност само преди 5 месеца. От април до сега младежите от Centroida имат 7 клиента, работещ продукт и желание да направят компанията си международна. Победители в националното състезание на JA Bulgaria „Най-добра учебна компания за студенти“, те бяха екипът, който се състезава през юли с още 20 екипа от цяла Европа за приза „JA – YE Стартираща компания на Европа“. Запознайте се с Гаврил, Тео и Христо, съоснователи на Centorida:

 

JA: Здравейте, момчета! Ще ни разкажете ли малко повече за себе си?

Гaврил: Aз съм Гаврил и съм в Centroida от самото начало на компанията. Това, което ние правим, е софтуер за домоуправители. Тео може да разкаже и повече за продукта ни.

Теодор: Здравейте! В Centroida разработваме цялостно софтуерно решение за професионалните домоуправители - Central Property, което се грижи за техните ресурси, помага им да управляват своите жилищни сгради, своите апартаменти, приходи, разходи. Предлага и много други функционалности, които улесняват ежедневната им работа.

Христо: Системата реално дигитализира всичките процеси във фирмата. Така една фирма може да следи колко пари са били платени физически или електронно от живущите във всяка сграда, която фирмата управлява. Тези плащания могат да бъдат разпределени в зависимост от това какви разходи има сградата. Другото полезно нещо е, че през цялото време може да се изкарва отчет за това какво се случва с парите във фирмата, къде са отишли, как са отишли, как са били разпределени за всеки период. Повечето домоуправители в България извършват всички тези операции на хартия и раздават хвърчащи листчета, а ние реално ги дигитализираме и автоматизираме, което много помага за бизнеса и дава възможност на фирмите, които работят с нашия софтуер, да обслужват повече сгради и да имат повече клиенти. Също така, самото домакинство може да види задълженията си онлайн.

JA: Искате да кажете, че вашият продукт е ориентиран от бизнес към бизнес ли? Аз ако съм в едно домакинство, какво получавам като добавена стойност, ако моят домоуправител използва вашия продукт?

Гаврил: Като домакинство вие получавате прозрачност. Получавате информацията къде отиват вашите пари, защото това, което забелязахме като голям проблем в индустрията в момента е, че много от хората, които плащат такса „Вход“ всеки месец, не знаят какво се е случило с парите им. Този проблем ние го решаваме точно чрез клиентски портал. По всяко време всеки човек може да провери онлайн какви задължения има и е имал, какви плащания трябва да направи и какви е направил. Допълнително улесняваме много целия процес, защото всеки може да си плаща съответните такси и сметките за цялата сграда с няколко клика от своя смартфон.

JA: Вие сте алумни на JA Bulgaria. Разкажете ни какво ви даде работата по програма “JA Startup“?

Гаврил: Oще в началото, когато започнахме да развиваме идеята и бяхме във фазата на прототип, получихме доста голяма помощ от менторите. Това беше нещо, за което Джуниър Ачийвмънт ни помогна изключително много. Имахме почти всяка седмица срещи с хора, които са специалисти в своята област. Получихме информация за това как трябва да структурираме законово нещата за нашата компания както и какви са първите стъпки, които трябва да се предприемат, когато започваш собствен бизнес. Такава помощ е безценна, особено на етапа, на който даже не знаеш къде да я потърсиш. Това може би е най-ценното, което получихме – самото менторство, без което човек не мисля, че има как да се справи.

JA: Как решихте да стартирате собствен бизнес и как ви дойде идеята?

Гаврил: Идеята за самия продукт дойде след една от нашите лекции в Американския университет, как има бизнес в Благоевград, който изпитва големи трудности при управлението на своите сметки, при разпределението на голяма част от труда в самата компания. Тогава стигнахме до извода, че трябва да се направи нещо по въпроса, което да вкара тази компания в 21. век. След по-обстойно проучване установихме, че това е нещо, което много компании изпитват като трудност. И така започнахме да разработваме нашия продукт.

JA: Kъм настоящия момент колко клиенти имате, или това е фирмена тайна?

Теодор:
Не е фирмена тайна, работим със 7 клиента в различни градове в България – Стара Загора, Варна, София, Благоевград. Забелязваме, че в градовете, в които ние работим, има голямо търсене за нашия продукт.

JA: Как разбрахте за JA Bulgaria?


Христо:
За мен първият сблъсък с JA беше на едно стартъп предизвикателство, когато бях във втората си година в AUBG. Курсът беше по предприемачество, воден от професор Венета Андонова, и си спомням , че там за първи път чух за Джуниър Ачийвмънт България, както и за Citibank, които спонсорират програмата в университета.

JA: Как ще дефинирате предприемачеството и какви качества трябва да притежава един предприемач?
Тео: Аз мога да помогна за качествата само, тъй като точната дефиниция на предприемачеството е нещо прекалено обширно според мен. Най-важните качества за един предприемач, ако изключим очевидните постоянство и мотивация, са: много добри социални умения, да може да разбира какво му казва човекът отсреща. Всичко се основава на екипа и той според мен е най-важното нещо в предприемачеството. Ако нямаш добра комуникация с екипа си и не знаеш какво притесненява хората ти, или от какво не са доволни, няма как да създадеш достатъчно сплотен екип, който да може да преодолява трудностите, които със сигурност ще срещнете. Особено като стартираща компания.

Гаврил: Аз бих добавил, че трябва да можеш да се променяш, да бъдеш готов да реагираш на нещата много бързо.

Христо: Аз мога да добавя, че каквото и да се прави, то трябва да е нещо смислено, хората реално трябва да виждат в него стойността и да са готови да дадат пари.

JA: Вие сте много млада компания. Ако трябва да върнете лентата назад и уроците, които сте научили досега, какво бихте казали на тепърва стартиращите собствен бизнес?

Тео: Да се въоръжат с много търпение. Може да прозвуча малко циничен, но бих препоръчал на хората да не бъдат наивни и да си отварят очите. В бизнеса много често се среща нагласата, че или трябва да прецакаш, или ще бъдеш прецакан. Затова бих препоръчал просто всички да са мнителни, доколкото е здравословно, и да не се хвърлят прекалено стремглаво към партньорства, които в крайна сметка може да се окажат едностранни.

Христо: На стартиращите компании бих препоръчал да гледат повече голямата картинка и да виждат нещата в цялостен вид. Ако нещо не върви, да не концентрират цялата енергия върху това, че не върви и, че всичко ще пропадне, а по-скоро да гледат оптимистично на нещата.

JA: В България как се прави бизнес?

Христо: От това, което съм видял до момента, в България бизнес се прави малко по-трудно, тъй като самата ни държава е по-малка. Истина е, че софтуерният бизнес е по-развит в сравнение с някои наши съседки, но хората не са достатъчно отворени към цялата индустрия и бих казал, че е малко трудно.

JA: А каква е рецептата за успех тогава?

Тео: Ако я знаехме, щяхме да ви я кажем. 

Христо: Трябва да правиш това, което смяташ за добре. Не трябва да седиш, чудейки се какво трябва да се направи, а ти да го направиш. В България се прави бизнес трудно, тъй като само началото е трудно, но след време се намира правилният път. Има доста възможности, но трябва човек да е готов да мине по неутъпкания път.

JA: А вашите бъдещи планове какви са?

Христо:
Нашата визия е да станем глобална компания. Искаме централният офис да е в България. Идеята ни е да имаме отбор от хора, които са от различни култури и националности и да имаме опции в различни държави и да работим с клиенти от цял свят.

Гаврил: Забелязали сме, че нашият софтуер за домоуправители може да помогне на много хора в различни държави в Европа. На първо време наши целеви пазари са посткомунистическите страни.

JA: Ако трябва да опишете JA Bulgaria с три думи, то какви биха били те?

Гаврил: Насока.

Тео:
Възможност.

Христо: Мотивация.