JuniorAchievementBulgaria

Още по темата

2016-06-06

Иновативен софтуер за сграден мениджмънт, устройство за четене на книги на тъмно и самополиваща система за отглеждане на стайни растения спечелиха големите награди в 8-то издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA Bulgaria

Иновативен софтуер за сграден мениджмънт, устройство за четене на книги на тъмно и самополиваща система за отглеждане на стайни растения спечелиха големите награди в 8-то издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ на JA Bulgaria


прочети >>

За преподавателя като вдъхновител - историята на Огнян Димитров от ОДК Пловдив

2016-08-11

За преподавателя като вдъхновител - историята на Огнян Димитров от ОДК Пловдив

 „Програмите на JA Bulgaria провокират творческото мислене на учениците по нетрадиционен начин, спомагат за получаване  на практически знания и умения, доближават ги до икономическата действителност, като им дават реална представа за живота”  Огнян Димитров, преподавател в Общински детски комплекс, гр. Пловдив.

 

Първият учител, когото искаме да представим в рубриката си „Успешни истории. Нашите учители“, е Огнян Димитров от ОДК, гр. Пловдив. Той е един от първите преподаватели, започнали да работят по програмите на JA Bulgaria през далечната 1997 година. Негови ученици неведнъж са взимали първите места на национални и международни състезания, а днес много от тях имат и собствени компании. За успехите, за предизвикателствата и за смисъла от обучението по предприемачество можете да прочетете по-долу.

 

 

JA: Разкажете ни за себе си.

 

Oгнян: През 1978 г. завърших Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив. Трудовата ми биография включва работа в производствена фирма като технолог, извършване на научно-изследователска и организационна дейност в УХТ. От 1986 г. работя в Общински детски комплекс /ОДК/. През есента на 1990 г. основах първата и единствена засега в България школа по мениджмънт, призвана да стимулира предприемаческите заложби на ученици от 10. до 12. клас. Въпреки трудностите и проблемите, тази школа  продължава да работи и сега, при това изключително успешно. По приблизителна информация към момента школата са завършили над 1300 ученици от различни учебни заведения на Пловдив. Прекрасните отзиви, които получавам от завършващите ученици, са изключителен стимул, който ме кара да продължавам напред с вярата, че допринасям за едно по-добро бъдеще на младите хора.

 

JA: Как се запознахте с JA Bulgaria и по кои програми преподавате?

 

Oгнян: Непрекъснатият стремеж да усъвършенствам дейността на школата доведе до моите първи контакти с Фондация „Джуниър Ачийвмънт България” през далечната 1997 година. Тогава бе организиран и първият семинар за обучение на учители по програмите на фондацията. Още тогава осъзнах, че тези програми съвпадат напълно с мисията на школата, която ръководя, и че те могат да дадат едно ново начало в моята дейност. И наистина – сега, след години осъзнавам, че очакванията ми не са били напразни. Програмите, по които съм преподавал в продължение на 20 години, бяха възприемани много непосредствено, с голямо желание и интерес от страна на учениците, което говори за тяхната непреходност. Моето лично обяснение на този на пръв поглед феномен е, че тези програми провокират творческото мислене на учениците по един нетрадиционен начин, спомагат за получаване  на практически знания и умения, доближават ги до икономическата действителност, като им дават реална представа за живота. Нещо повече дори – решаването на реални практически казуси и проблеми води до повишаване на тяхната увереност, че могат да постигат такива цели в живота, за които по-рано само са мечтали.

 

Програмите на „Джуниър Ачийвмънт”, по които съм преподавал, са разнообразни: „Икономика”, „Учебна компания”, „Виртуално предприятие”, Банките в действие”. Успоредно с тях преподавам в рамките на обучението в школата и два разработени от мен лекционни курса по „Управление на човешките ресурси” и „Закрила и управление на интелектуалната собственост на фирмата”. Между тези на пръв поглед разнообразни по тематика и съдържание програми успях да намеря много общи допирни точки, така че всичко това да се превърне в съзнанието на учениците в един своеобразен синтез на уникални знания.

 

JA: В кои инициативи и състезания на JA Bulgaria участват ваши ученици?

 

Oгнян: Успоредно с теоретичното обучение моите ученици имат изключителната възможност да се включат и участват в множество състезания и инициативи, организирани от екипа на фондация „Джуниър Ачийвмънт”. До момента те са участвали в почти всички мероприятия, които не са малко:

-       Регионални и национални  панаири на учебни компании и младежки бизнес форуми

-       Иновационни и финансови лагери

-       Ежегодни състезания по компютърна симулация по мениджмънт и икономика

-       Регионални и национални инициативи „Мениджър за един ден”

-       Състезания „Банките в действие”

-       Състезания по социално отговорен бизнес

-       Състезание Skills for the Future и др.

 

Стимулиращият ефект от участието в тези състезания и инициативи е огромен и екипът на „Джуниър Ачийвмънт” трябва със същия ентусиазъм да продължава в тази посока. Участието на учениците от ОДК Пловдив в тях е повече от успешно. Факт е, че те често са били първенци и са завоювали множество призови места. Тези успехи не могат да бъдат изброени. Всъщност, накратко казано, няма отличия които ние да не притежаваме. Тук могат да се отнесат и доста завоювани престижни международни награди. Наградите и отличията обаче са само видимата страна. По-важната и по-съществената част е неосезаема – това са прекрасните спомени, оставащи за дълго в душите на моите ученици.

 

JA: Интересни ли са програмите за Вашите ученици? Помагат ли им в кариерното развитие и как?

 

Oгнян: Специфичното в моята дейност е, че учениците, които се обучават в школата, са от различни учебни заведения на Пловдив. Обикновено малко от тях са с икономическа насоченост. Интересното в случая е, че /по моя преценка/ над 70% от тях се преориентират по отношение на кариерното си развитие. Много от завършващите ученици са споделяли с мен, че благодарение на школата по мениджмънт са се преориентирали към предприемачество и икономически науки, като до този момент те въобще не са имали такива намерения.

 

JA: Имате ли обратна връзка от родителите на Вашите ученици? Какво мислят те?

 

Oгнян: Естеството на моята работа е такова, че рядко се срещам с родители на ученици. Това  обаче далеч не означава, че те не знаят с какво се занимават техните деца и не познават техните проблеми. Доказателство за това твърдение са усилията, които те полагат, за да подпомогнат учениците при решаване на неизбежните проблеми, свързани с дейността на учебните компании. В редките срещи, които съм имал с родители обаче, съм чувствал тяхната признателност за това, което правя за техните деца.

 

JA: Работили ли сте с ментори и как намирате работата с тях?

 

Oгнян: Цялостната нелека дейност, която се извършва в школата по мениджмънт при ОДК Пловдив, не е по силите на един човек. В своята дейност аз съм подпомогнат от една малка армия от експерти и специалисти с добра теоретична  подготовка и богат практически опит. Това са преподаватели от няколко университета от Пловдив, ръководители на фирми и организации, научни работници, експерти в областта на маркетинга и рекламата, дарители и не на последно място – вече завършили школата по мениджмънт ученици с добра реализация в бизнеса. Последното говори за приемственост и съпричастност, което ме радва изключително много. Неоценима помощ ни оказва и община Пловдив и в частност кметът на града – г-н Иван Тотев, който заедно със своя екип участват в реализацията на инициативта „Мениджър за един ден” вече дълги години. В крайна сметка количествените измерения на тази външна подкрепа представляват около 30 фирми и над 50 ментори. Нашето сътрудничество с тях е дългогодишно, традиционно и съвсем безкористно. Всички те работят, осъзнавайки, че с това допринасят за една голяма кауза. В такива случаи резултатите са винаги добри.

 

JA: Кой е вашият най-голям успех като преподавател по програмите на JA Bulgaria?

Oгнян: Моите успехи – всъщност това са успехите на моите ученици, за което им благодаря от сърце. В личен план мога да твърдя, че дейността ми винаги е била оценявана по достойнство. Носител съм на множество награди и отличия както на национално, така и на местно ниво. Неудобно ми е обаче да ги изтъквам.

 

JA: Какво е предизвикателството да преподаваш такива програми?

 

Oгнян: Много ми тежи факта, че едни от най-добрите ученици на Пловдив се обучават при мизерни условия и в хроничен недостиг на средства. Техниката с която разполагаме е от миналия век. Това обаче без изключение се отнася и за всички мои колеги.

 

JA: Какво бихте казали на тепърва започващите учители?

 

Oгнян: На тези, които започват работа по програмите на фондация „Джуниър Ачийвмънт”, бих препоръчал да работят с постоянство и упоритост. Една китайска поговорка гласи: „Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство”. Успехите са само следствие на постоянството.

 

 

JA: Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт с три думи, какви би биха били те?

 

„Джуниър Ачийвмънт” като емоция: Едно истинско удоволствие, изпълнено с дълбоко удовлетворение!