JuniorAchievementBulgaria

Снимки

Практични финанси – един час не стига! Среща с ментора Валентина Георгиева

2020-03-24

Практични финанси – един час не стига! Среща с ментора Валентина Георгиева

 

През 2019/2020 учебна година 34 учители, обучени в преподаване на практическия курс по лични финанси водят предмета „Практични финанси“ в 22 населени места в страната и едно от тези места е Търговище. За работата в клас помагат и 50 бизнес доброволци от партньорите на програмата – NN България, BNP Paribas Лични финанси и УниКредит Булбанк. Днес ви срещаме с Валентина Георгиева, директор на филиал на УниКредит Булбанк в Търговище, която е един от менторите в програмата „Практични финанси“ и доброволец по вътрешната корпоративна програма Social Impact Banking на УниКредит Булбанк.

 

JA: Валентина, разкажете ни малко за Вас.

Благодаря за поканата! Завършила съм СА „Димитър Ценов“ в Свищов. Работя в УниКредит Булбанк вече 15 години и първата ми позиция беше Мениджър Бизнес клиенти. От 2011 г. съм директор на филиала в Търговище. Преди да постъпя в банката, работих осем години като главен счетоводител в частна фирма в сферата на земеделието.

 

JA: В кое училище посетихте ученици и как минаха срещите ви досега спрямо това, което си представяхте преди да влезете в клас?

Първата среща с учениците от ПГИИ „Джон Атанасов“ в Търговище се проведе по план, в класната стая, в средата на януари тази година и присъстваха почти всички ученици от класа. Темата, по която им говорих, беше „Управление на личния бюджет и спестявания“. Децата бяха изключително активни, задаваха въпроси, включваха се с коментари.

Продължителността беше един учебен час и се оказа, че времето съвсем не ни беше достатъчно.

Предстои да направим още две срещи с класа, вече при нас, в банката, за да осигурим присъствие на всички. Все още нямаме дата на втора среща, предвид въведеното извънредно положение но очаквам след приключване на създалата се извънредна обстановка да възобновим срещите и да продължим със следващите теми и събития.

 

JA: Защо е важно програмата „Практични финанси“ на JA да присъства в колкото се може повече училища и да достига до повече младежи?

Обратната връзка от преподавателката, е че някои от децата са споделили след срещата че са променили избора си и искат да се реализират в сферата на финансите.

Намирам програмата „Практични финанси“ за изключително полезна както за децата, така и за мен и УниКредит Булбанк. Посредством прекият контакт, децата имат възможност да се докоснат по-детайлно, включително и да наблюдават в реална среда дейностите във финансовите институции. Аз имах възможността да усетя, техните настроения, притеснения и мечти. Бяхме си взаимно полезни, както с конкретни въпроси, които обсъждахме, така и с споделянето на различни гледни точки.

Благодаря на учителката и на JA България за предоставената възможност да се върна в училище и да усетя пулса на новото поколение! Надявам се скоро, с част от тези ученици да имаме възможност да работим в един екип.