JuniorAchievementBulgaria

Практичните финанси помагат на младите хора да постигат мечтите си: Пенка Пенева

2020-05-18

Практичните финанси помагат на младите хора да постигат мечтите си: Пенка Пенева

 

През тази учебна година в 34 класа в страната за трета поредна година се провежда програмата „Практични финанси“. Над 800 са учениците, до които достига, в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Кърджали, Габрово, Благоевград, Разлог,  Пазарджик, Вършец, Враца, Тетевен, Пирдоп, Търговище, Елин Пелин, Вълчи дол, Монтана, Лом, Плевен и с. Черни Осъм, област Ловеч.

34 учители, обучени в преподаване на практическия курс по лични финанси водят предмета, а във всеки от класовете са предвидени между две и пет посещения от бизнес ментори от компаниите, осигуряващи и финансиране за реализацията на курса – NN България, BNP Paribas Лични финанси и УниКредит Булбанк.   

Срещаме ви с Росица Стоева заместник-директор и учител по немски език в Първа езикова гимназия във Варна. В момента води занятия на 9. клас и е един от учителите, водещи  програмата „Практични финанси“ в клас.

 

JA: Г-жо Пенева, запознайте ни накратко със себе си - къде сте учител и по какво преподавате?

Учител съм в ПТГ „Д-р Н. Василиади“, гр. Габрово. Преподавам икономически дисциплини.

 

JA: Как взехте решение да преподавате програма „Практични финанси“?

Преди три години разбрах за това, че първият в страната курс по финансова грамотност е вече завършен. С голямо въодушевление очаквах училището и учениците да започнат да изучават „Практични финанси“. Програмата запълва празна ниша в образованието и по мое мнение трябва да влезе като предмет в задължителната учебна програма. През настоящата учебна година, моето училище кандидатства и беше одобрено за участие в проект „Практични финанси“, който подкрепя преподаването на курса в страната.

 

JA: Предизвикателно ли е за вас да преподавате курс по лични финанси?

Да, в положителен смисъл. С голямо удоволствие преподавам курса „Практични финанси“. Щастлива съм, че дори успях да предизвикам интереса на колеги учители и на родителите на своите ученици.

 

JA: Има ли нещо практично, с което и Вие самият/самата подобрихте управлението на личните си финанси, след подготовката за преподаване и работата в клас с учениците?

За мен като икономист, но и на база житейския ми опит, проблематиката за управление на личните финанси е добре позната, но децата ми (на 32 г. и 34 г.) изключително се възхитиха от учебника по който работим. Според тях, проблематиката освен че е полезна е истински необходима за живота на младите хора!

 

JA: Коя или кои са най-интересните теми за вашите ученици и защо, според вас?

Според моите наблюдения, най-ангажиращи са теми като образование, кариера, доходи, спестяване и бюджетиране. Причините за това са напълно обясними.

 

JA: Как допринася за усвояването на знанията включването на практици от бизнеса в клас? Вие с кой бизнес доброволец работите?

Включването на практици от бизнеса, въздейства изключително положително и мотивиращо на учениците. Чрез доброволчеството на експерти от практиката, те се срещат с нови и интересни хора. Участието в различни инициативи дава силно усещане за смисъл, а също така е страхотен, а често и забавен, начин да прекараш един нестандартен час в училище. Хората с които се срещат учениците са безценен източник на информация относно бъдеща работа, обучения и професионално ориентиране. Г-жа Йорданка Илиева от NN България е доброволецът, с когото работихме през настоящата учебна година. Срещите с нея са наистина интригуващи за учениците и насочват още по-дълбоко вниманието им към важността на финансовата грамотност в днешния свят.

 

JA: Защо е важно „Практични финанси“ да достига до колкото може повече ученици и училища в България?

Ние живеем в информационно общество. Навсякъде около нас е достъпна и можем да черпим информация/знания, но по важно е какви умения, полезни за утрешния ден, ще развият учениците. Всеки млад човек иска да бъде успяващ – да разполага с добре платена работа, автомобил, жилище. Именно практичните финанси му помагат за това, как да управлява своите средства така, че да постигне мечтите си. Чрез практичните умения, които прилагат в личен план учениците развиват личността си и умението да управляват парите си.