JuniorAchievementBulgaria

„Примерите от практиката правят разликата“ – среща с бизнес доброволеца Стайка Джолева от MetLife България

2020-05-28

„Примерите от практиката правят разликата“ – среща с бизнес доброволеца Стайка Джолева от MetLife България

 

В „Успешни истории“ днес ви срещаме със Стайка Джолева от екипа на МетЛайф България, бизнес доброволец в програмата LifeChanger или „Знания, които променят живота“. Програмата подобрява финансовата култура и подготовката за вземане на важни финансови решения на ученици от гимназиален етап в България и всяка година процентът на повишаване на финансовата грамотност на учениците, измерен чрез тест в края на програмата, е над 65%.

Преди седмица се проведе и финансовият иновационен лагер за учениците и доброволците от програмата, в изцяло дигитална среда, което  даде шанс на повече ученици да се включат.

През тази учебна година благодарение на Фондация „МетЛайф“ LifeChanger достига до 390 ученици в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас и Враца, а 24-ма бизнес доброволци от екипа на компанията, влизат в ролята на учители, които преподават в клас „Разумни финанси“.

Финансовият консултант Стайка Должева е един от тези доброволци и в първите месеци на 2020 г. посети няколко пъти класове от ПМГ „К. Величков“ в Пазарджик.

 

 

JA: Разкажете ни как минава един ваш час като бизнес доброволец в „Знания, които променят живота“?

Часовете минаваха различно. В началото честно казано, особено в първия час, информацията беше скучна за децата и трудно им хващах вниманието. Имаше само едно момиче, което слушаше и задаваше въпроси. Следващите часове вече бяха интересни и за мен, след като разбрах, че са паралелка с усилено изучаване на биология. Нагодих се към тях и предприех нов подход – само с интересни въпроси и с игри беше забавно и увлекателно и се получи чудесно с деветокласниците на математическата гимназия в Пазарджик!

Определено имаше  голяма разлика между първия час и следващите.

 

JA: От този опит на бизнес доброволец, има ли нещо, което и Вие научихте?

Честно казано, не знаех за Джуниър Ачийвмънт и бях приятно изненадана от историята и постиженията на организацията ви. Изненада ме и фактът, че се почуствах добре като преподавател – повече от 25 г. не бях стъпвала в училище в България.

 

 

 

 

JA: Защо е важно тази програма, инициирана от JA и MetLife да присъства в колкото се може повече училища и да достига до повече младежи?

Мисля, че е много важно да има такива програми, защото в хода на общуването ми с учениците установих, че не само децата, а и голяма част от техните родители не са запознати с финансови термини като застраховане, инвестиране, планиране.

Когато практици участват в този образователен процес, е по-лесно някак – поне при мен така се получи – с различни примери от живота ми като финансист и с препратки към житейски ситуации като цяло, да подтикна децата да мислят малко повече за своето бъдеще във финансов и във всеки друг аспект.