JuniorAchievementBulgaria

София Бонева: „Програмите на JA ми дават възможност да формирам качества у учениците, които да ги превърнат в личности, полезни не само на себе си, но и на другите“

2016-11-11

София Бонева: „Програмите на JA ми дават възможност да формирам качества у учениците, които да ги превърнат в  личности, полезни не само на себе си, но и на другите“

Днес искаме да ви срещнем с още един от нашите „предприемачески будители“, които са „виновни“ за създаването на мислещи, отговорни и търсещи личности – София Бонева. Тя е начален учител от 23. СОУ „Ф.Ж. Кюри“ в гр. София и работи с предприемаческите програми на организацията от над 5 години. Треньор по предприемачески умения в начален етап и обучител за работа с платформата SmartClassroom, Софи успява да превърне ученето в забавление и да привлече в целия процес и родителите. В нейните часове учениците разбират, че на училище не се ходи, защото така искат мама и татко или защото трябва да получават шестици, а за да могат да осъществят мечтите си за професията, която са си избрали.
За смелите мечти, за успехите и радостта от добре свършената работа можете да прочетете в интервюто по-долу.

JA: Здравейте и честит Ден на будителите, г-жо Бонева! Разкажете ни малко за себе си.

Софи: Здравейте! Казвам се София Илиева Бонева и съм начален учител в 23. СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, гр. София. Завършила съм СУ „Св. Климент Охридски“ – магистър, с II ПКС и следдипломна специализация „Психология на учебния процес“. Имам 33 години трудов стаж в 23. СОУ. Обучител към JA Bulgaria по програмите за въвеждане на предприемачески способности в начален етап и също така съм обучител за работа с платформата SmartClassroom.

JA: По кои програми на Джуниър Ачийвмънт България преподавате?

Софи: Преподавам по програмите за начален етап „Ние“, „Нашето семейство“, „Нашият град“, „Нашата общност“.

JA: Разкажете ни малко повече за вашата първа среща с JA Bulgaria.

Софи: Първото ми запознанство с JA беше на едно обучение за начални учители, на което бях изпратена от директора на училището. J

JA: Как решихте да започнете работа по програмите на фондацията?

Софи: Има два фактора, които изиграха огромна роля в решението ми да работя по програмите на JA. Единият е свободата да реализирам идеи, които са важни за формирането на децата като мислещи, отговорни и търсещи личности. Вторият, но не по значение, е че имах щастието да бъда обучавана и да работя с една обаятелна личност – Мария Янкова, тогава мениджър образователни програми в JA.

JA: A какво дават програмите ни на Вашите ученици?

Софи: Програмите на JA дават не само начална икономическа грамотност на учениците. Те са необятно поле за творчество, отношение към заобикалящата ни действителност, взимане на решения за подобряване средата на живот, умение да откриваш начини за подпомагане на хора, които имат нужда от обич и разбиране. За мен като учител е важно децата да бъдат възпитавани в доброта, да умеят да оценяват своите положителни страни, да работят в екип, да защитават идеите си, да се съобразяват и да приемат мнението на другите. Програмите на JA ми дават възможност да формирам качества в учениците, които да ги превърнат в личности, полезни не само на себе си, но и на другите. Винаги в класовете съм имала деца със СОП. Работата в екип ги приобщава към общите цели. Те се чувстват пълноценни и по-лесно усвояват новите понятия и умения с помощта на съучениците си от екипа.

JA: В кои инициативи и състезания на JA Bulgaria участват ваши ученици?

Софи: Моите ученици участват ежегодно с инициативи в Световната седмица на предприемачеството и в състезанието „Идеите на малките в действие“. Някои от тях са свързани с работа по проекти, в които децата прилагат наученото в клас и го трансформират в отношение и действие към заобикалящия ги свят.

JA: Интересни ли са програмите за Вашите ученици? Помагат ли им в кариерното развитие и как?

Софи: Часовете по предприемачество, които се водят като СИП в нашето училище във всички класове в начален етап, са най-очакваните и интересни за децата. Рано е да говорим за кариерно развитие в тази възрастова група, но определено помагат за професионалното им ориентиране, тъй като още в началните класове те вече имат мечти какви искат да станат, когато пораснат и осъзнават колко е важно да учиш, за да успееш в живота. Разбират, че на училище не се ходи, защото така искат мама и татко или защото трябва да получават шестици, а за да могат да осъществят мечтите си за професията, която са си избрали.

JA: Имате ли обратна връзка от родителите на Вашите ученици? Какво мислят те?

Софи: Един от най-големите успехи в работата ми по програмите на JA е приобщаването на родителите в учебно-възпитателния процес. Те са съпричастни към всичко, което правим с децата, включват се активно, като помагат за реализирането на идеите ни. Програмите на JA дават възможност на родителите да бъдат активни участници в училищния живот, а това неминуемо води до изграждането на силна връзка ученик-родител-училище.

JA: Какво е предизвикателството да преподаваш такива програми?

Софи: Да преподаваш по програмите на JA е предизвикателство, защото това изисква много труд, предварителна подготовка, умение да общуваш с различни хора, да ги мотивираш и да ги превърнеш в свои съмишленици. Когато успееш да постигнеш всичко, което си планувал и видиш удовлетворението в детските очи и възхищението, това не може да се опише с думи. Може да се усети само със сърцето. Ипризнателността в очите на техните родители...

JA: Работили ли сте с ментори и как намирате работата с тях?

Софи:Мога да кажа, че съм родена под щастлива звезда, защото съм имала късмета и щастието да работя с хора като Мария Янкова, Милена Стойчева, Мита Георгиева, Магданела Делинешева, Елица Ефремова, Славяна Докимова, Джеймс Йоловски, Вера Петканчин. Това са онези пламъчета, които могат да разпалят всеки огън. Тези, които ги познават, разбират как и защо са допринесли за мотивирането ми да работя по програмите на JA и с платформата Smart classroom.

JA: Разкажете ни за вашите успехи.

Софи: Не знам откъде да започна. Те са толкова много и със сигурност ще пропусна някои от тях. Безспорно един от най-значимите е първо място на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование в град Враца, където се явихме с проект „Ново начало за парк Гео Милев“, реализиран по програма „Нашата общност“. По същата програма през 2015 година на националния кръг на олимпиадата по ГО се класирахме на 3-то място с проект „За чисти и зелени гори“ и пето място за проект „Внимание! Това е почва“. Тези проекти не са само идейни, а реализирани и довели до промяна в околната среда, до отговорно отношение и реални действия, насочени към това да направим по-добро мястото, където живеем. Изрисувахме пейките в парк Гео Милев, които и до ден днешен радват посетителите в парка и са популярни не само с художественото изпълнение, но и с това, че са направени от децата и техните родители. Засадихме над 300 фиданки в Княжевска борова гора в ПП Витоша. Сега децата си имат своя горичка, в която имат амбицията да се виждат дори тогава, когато всеки от тях поеме по своя житейски път. Закупихме с пари от базарите компостер и го поставихме в училищния двор, за да произвеждаме екологична тор за растенията в училище.

https://www.facebook.com/NovoNa4aloZaParkGeoMilev/?fref=ts (линк към предаването за парка)

В състезанието „Идеите на малките в действие“ участвахме със създаването на филм за ПП Витоша и станахме победители в категория „Принос към града“.

Съвместно с писателката Божана Апостолова издадохме книга „Деца дописват Малката Божана“

Линк към отразяване на срещата с Божана Апостолова: https://www.facebook.com/sofiq.boneva/videos/vb.100001310064949/528090500577947/?type=3&theater

Работихме по проекти: „Да изчистим училището за един ден“, „Една подадена ръка“, „Малки хора – големи таланти“, „Спортът е здраве“, „Храната ни днес – здравето ни утре“ , „Издателска къща „Прозорец към света“ и др.

Срещнахме се с известни личности – Петър Стойчев (световен шампион по плуване в открити води, Иван Манчев (шеф Манчев, който гостува и оцени здравословните менюта на учениците и родителите в урока, посветен на световната седмица по предприемачество „За да я има черешката на тортата“), а през тази година в световната седмица по предприемачество малките предприемачи се срещнаха с певицата Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд.

JA: Какво бихте казали на тепърва започващите учители?

Софи: На учителите, които започват сега, бих казала, че училището е призвано да формира и възпитава отговорни и мислещи хора, които да са готови да прилагат знанията си в живота. Програмите на JA им дават точно това– придобиват се важни личностни качества като отговорност, креативност, съобразителност, инициативност и не на последно място – толерантност във всичките й проявления – към различния, към идеите, към чувствата на другите.

JA: Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?

Удовлетворение.