JuniorAchievementBulgaria

Тихомир от Flyver за предприемачеството и успеха

2015-07-16

Тихомир от Flyver за предприемачеството и успеха

 

Разкажете ни за себе си?

Аз съм Тихомир, на 24 и живея в София. Основното ми занимание в момента е свързано с пилотирането на проекта, който развивам – Flyver. И съвсем на кратно казано съм луд на тема технологии, наука и рок музика. Докато през деня съм надвесен над дебелите книги, вечер спирам с куфеенето последен.

 

Как решихте да стартирате собствен бизнес и как Ви дойде идеята?

Честно казано не съм  взимал съзнателно подобно решение. Силната ми инициативност да създавам средата, в която живея и страстта към новото винаги са ме дърпали в тази посока.

Преди да стигна до идеята, която развивам сега, през главата ми са минали хиляди. От тези хиляди, стотици са обмисляни с дни; десетки – подлагани на анализ, а от тях само няколко са поели по пътя на реализация. Това е процес, протичащ с години.

Гениалната бизнес идея е мит. Всичко се свежда до забъркването на уникална кашичка от индивидуален опит и знания. Успешността пък зависи от екзекуцията, или казано по друг начин: как тази кашичка ще бъде поднесена, на очакващия гладен.

 

Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

Съвсем случайно след като видях обява за тяхно състезание във вестник. Стори ми се много интересно, спретнах екип и се метнахме в забавлението и предизвикателствата, които ДАБ предлагаха.

 

В кои програми/инициативи на Джуниър Ачийвмънт България сте участвали и какво Ви дадоха те?

Участвал съм във „Виртуалното предприятие“ и „Мениджър за един ден“. Тези инициативи ми дадоха много полезен извънакадемичен поглед. Освен това представляваха много добра транзакция между света на един ученик и света на бизнеса.

 

Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

Предприемачеството е страстта да откриваш, създаваш и подобряваш света около себе си, съобразявайки се с лимитите на текущата икономическа среда.

Едно от най-важните качества за един предприемач е психическата устойчивост или, нека се изразя по друг начин, това колко добре поема шамари.

Шамари със сигурност ще има много и твърде често успехът се крепи на това, колко психологически бой може да отнесеш и колко бързо ще се възстановиш от него преди гонга да удари.

 

Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес?

Спри и забрави за това!

Много по-приятна е спокойната работа със сигурна заплата.

В това няма нищо лошо. Освен ако не можеш да стоиш на едно място, готов си да излизаш от комфортната си зона ежедневно, както и да понасяш лишения и да не спиш, оплетен в мисли. Та, сигурен ли си, че искаш да стартираш собствен бизнес?

И не на последно място, необходима е страст, при която желанието да имаш по-добър телефон  или играчка от другарчето няма да е удовлетворяващо.

 

Как реално се прави бизнес в България от Вашия опит до тук?

Семената на българската бизнес екосистема са посяти и се виждат все повече успешни примери. Все повече хора допринасят за развитието ѝ, така че сме все по-близо до затваряне на целия цикъл, необходим за поддържането на младия бизнес.

Вярвам, че няма нужда сами да ситуираме действията си в някакви изкуствени граници. Държавните граници не трябва да бъдат и граници на мисълта.

 

Каква е рецептата за успех?

Инициативност, страст и много късмет.

 

Какви са бъдещите Ви планове?

Желая да докосна и накарам все повече хора да се борят за развитието на човечеството. Желая мултипланирано, квантово човечество :)))

 

Ако трябва да опишете Джуниър Ачийвмънт като емоция, то каква би била тя?

Нахъсаност. ДАБ нахъсва младите хора да разучават и хакват средата, в която живеят.