JuniorAchievementBulgaria

Ученическата фирма Incolmitas от Варна спечели състезание по предприемачество

2015-04-23

Ученическата фирма Incolmitas от Варна спечели състезание по предприемачество

Иновативен начин, по който таксуването в автобусите във Варна да стане още по-удобно, дори и след реализацията на проекта за интегриран градски транспорт, предлагат ученици от Математическата гимназия, част от програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Днес Васил Георгиев, Ирина Игнатова, Валентин Андреев, Михаил Колев и Стоян Стоянов представиха фирмата си Incolmitas и спечелиха Областното състезание по предприемачество за ученици в Техническия университет. Компанията, чието име се асоциира със сигурен транспорт, предлага популярните по света гривни или ключодържатели с чип да заменят билетната система в градските рейсове. Така пътуването ще е много по-удобно, месечното зареждане на картите ще може да става и он лайн, а устройството ще е лесно за ползване както от деца, така и от възрастни, категорични са авторите на проекта. Освен това безконтактните средства ще са изработени от еко и напълно биоразградими материали.

Всъщност, като хора, които редовно пътуват с градския транспорт, на гимназистите не им било трудно да измислят начин, по който да подобрят и модернизират системата. На базата на анкетно проучване, младите предприемачи от Математическата гимназия са решили една гривна да струва между 5 и 10 лева. Като всеки успешен бизнес тим, петимата ученици имат ясен план как да финансират начинанието си. Единият вариант е да печелят от самата продажба на гривните и софтуера. Другият е да се свържат с изпълнители на проекта за интегриран транспорт като получават процент от продажбите и от поддръжката на сайта, на който клиентите ще могат да си плащат абонамента.


Областното състезание по предприемачество във Варна се организира за четвърта поредна година от Регионалния инспекторат по образованието и Техническия университет. Амбицията на партньорите е инициативата да прерасне в национална. А като безспорно доказателство за успеха на идеята от РИО отчитат, че участници от минали години вече са приложили своите продукти в Гърция и Германия. След днешното състезание, всички дванадесетокласници от дванадесетте отбора ще могат да се запишат в Техническия университет без да полагат кандидат-студентски изпит, обясни Йорданка Христова от Регионалния инспекторат.

Източник: Moreto.net