JuniorAchievementBulgaria

Успехите на Ивайло Христов от Комфо

2015-04-27

Успехите на Ивайло Христов от Комфо

Ивайло Христов е един от най-успешните млади предприемачи в България и изявен ИТ професионалист. Преди повече от 4 години той основава Комфо заедно с трима съдружници, с които разрастват компанията до 50 човека в София и Копенхаген, като  над 30 от тях са талантливи ИТ специалисти от България.

Ивайло има богат опит в ИТ индустрията, като за по-малко от 8 години се е изкачил по стълбицата от стажант до ръководител на екип от ИТ специалисти и съосновател на компания – лидер на пазара за софтуер за управление на социалните мрежи. Преди Комфо той е работил в развойния център на Майкрософт в Копенхаген, Дания. Изявите на Ивайло започват още по време на началното му образование, когато той многократно се състезава в националните олимпиади по информатика и е отличен с престижното звание „Лауреат в областта на информатиката”.

Страстта на Ивайло е технологичното предприемачество и стартирането на нов бизнес. Носител е на награди и призове за постиженията си в сферата на предприемачеството, сред които "Млад предприемач на годината" за 2010 г. на Junior Achievement и NextGeneration предприемач през 2011 г. на вестник “Пари”.

 

1. Разкажете ни за себе си?

Аз съм Ивайло – предприемач, опитен ИТ специалист и преподавател. 

2. Как решихте да стартирате собствен бизнес и как Ви дойде идеята?

Още от малък бях предприемач по душа. Идеята за Комфо се зароди преди около 5 години, когато заедно със съоснователите на компанията видяхме възможност в развитието на социалните мрежи и разработихме подходящо софтуерно решение за нуждите на бизнеса. Софтуерът ни помага на компаниите да управляват успешно присъствието си в социалните мрежи и да реализират реални продажби. Системата предлага уникален набор от инструменти за създаване на приложения, управляване на комуникацията от много канали, оптимизация на рекламите, както и успешно проследяване на бизнес резултатите.

3. Как се запознахте с Джуниър Ачийвмънт България?

Взех участие в инициативата на JA за учебна компания, където заедно с няколко мои колеги и приятели, създадохме студентски start-up. И идеята ни не само беше разпозната, но и успяхме да реализира печалба. Състезанието ме постави в реална ситуация от живота, където аз и екипът ми трябваше да се борим, за да създаем ценна и релевантна идея, да привлечем вниманието към нея и спечелим доверието. Състезанието ми даде уникална възможност да се сблъскам с реалните предизвикателства пред стартиращия бизнес, както и възможност да разбера дали искам да се развивам в бъдеще като предприемач.

4. Как ще дефинирате "предприемачеството" и какви качества трябва да притежава един предприемач според Вас?

Много хора свързват предприемачеството със стартирането на собствен бизнес. Според мен предприемачеството е по-скоро начин на мислене, било то приложен в личния или професионалния живот. Това е начин на мислене, който те тласка към това да не се придържаш към вече установените рамки, да си готов да погледнеш по нов начин на съществуващите модели и да продължаваш да вярваш в своя проект дори когато всички около теб ти казват, че той е невъзможен. Предприемачът е човек, който е готов да вложи много усилия в това, в което вярва; методичен и последователен. Важен елемент от предприемаческото мислене също е готовността за поемане на риск.

5. Какво бихте казали на тепърва стартиращите свой бизнес?

Трябва усилена работа и много отдаденост!  Не се спирайте пред трудности и никога да не се отказвайте! Най-големият проблем, който съм срещал пред стартиращите собствен бизнес е именно, че се отказват лесно при появата на трудности, а те са ежедневие в предприемачеството. Именно справянето с  трудностите е нещото, което отличава успешните от неуспешните бизнеси.

6. Как реално се прави бизнес в България от Вашият опит до тук?

Както във всяка една друга страна, правенето на бизнес в България си има своите преимущества и недостатъци. Далеч съм от често срещаното становище, че в България бизнес не може да се прави, дори в някои отношения вярвам, че е точно обратното. Бизнес в България може да се прави! И мога да дам пример с Комфо, като бизнес, който стартирахме именно с тази идея и в Дания, и в България. А и в момента в България има много възможности за финансиране на стартиращ бизнес, благодарение на фондовете.

7. Каква е рецептата за успех?

Усилена работа и смелост при преодоляване на трудностите и намирането на решения. Много често тези предизвикателства именно крият интересни възможности за предприемача.

8. Какви са бъдещите Ви планове?

Да продължавам да работя неуморно!

 

Може да се запознаете с Ивайло на блога му www.hristov.bg и да споделите идеи или зададете въпроси към него в социалната мрежа LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/ivaylohristov или на e-mail: ivaylo.hristov@gmail.com.