JuniorAchievementBulgaria

Вълнуващо е да предаваш опит на млади хора: среща с финансовия консултант Елена Кръстева

2020-04-15

Вълнуващо е да предаваш опит на млади хора: среща с финансовия консултант Елена Кръстева

 

В „Успешни истории“ днес ви срещаме с Елена Кръстева от екипа на МетЛайф България, бизнес доброволец в програмата LifeChanger или „Знания, които променят живота“. Програмата подобрява финансовата култура и подготовката за вземане на важни финансови решения на ученици от гимназиален етап в България и всяка година процентът на повишаване на финансовата грамотност на учениците, измерен чрез тест в края на програмата, е над 65%. През тази учебна година благодарение на Фондация „МетЛайф“ LifeChanger достига до 390 ученици в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас и Враца, а 24-ма бизнес доброволци от екипа на компанията, влизат в ролята на учители, които преподават в клас „Разумни финанси“.

 

JA: Елена, разкажете ни за вас.

В МетЛайф работя като консултант от една година, а от март започнах мениджърска академия в компанията. Предишният ми професионален опит е в сферата на маркетинга и рекламата – над 20 години работих с големи международни и български компании. Гордея се с работата си като специалист и мениджър и не спирам да се развивам за да съм полезна, както и да се адаптирам към всички промени, които се случват.

 

JA: Как протичаха срещите ви с учениците в рамките на LifeChanger в началото на годината?

Училището в което водих две занятия е Първа Английска езикова гимназия в София. Часовете преминаха много спокойно и при много добър интерес от страна на учениците и учителката. Получих и пълно съдействие за всичко необходимо.

 

JA: Има ли нещо, което ви изненада?

Преди да започна първото занятие естествено си задавах въпроси дали ще има интерес към материята, дали ще преминат спокойно занятията. Започнах с въпроси за опознаване и бях приятно изненадана, че тези единадесетокласници  са доста разумни и с интерес към темата лични финанси. Имаше четири момчета, които в рамките на програмата „Учебна компания“ на JA, която МетЛайф също подкрепя, бяха направили обща фирма – младежка спортна серия фланелки и суитчери. Оказа се, че освен като финансов специалист, мога да бъда полезна на учениците и с опита ми в маркетинга и беше удоволствие да разбера, че се справят изключително добре, да ги поощря и да дам съвети къде и как да промотират марката, за да получат още по-добри резултати.

Второто занятие, което беше на тема застраховане, също премина при добър интерес и бях изненадана , че при работата по групи относно видовете застраховки, тестовете бяха 100% верни. Имаше много въпроси и то доста задълбочени в детайли на застраховането.

 

JA: Отвъд знанието и предаването му на учениците, с какво смятате, че включването на практици от финансите и бизнеса обогатява учебния процес?

Определено мисля, че  включването на практици от финансите и  бизнеса обогатява учебния процес. Тези млади хора са жадни за знания.  А за себе си, не за първи път установих, че се радвам да предавам опит, особено на млади хора. Важно е програмата да достига до повече младежи, защото ако от рано създадем знания за материята и обогатим финансовата им култура, то те ще бъдат по-отговорни възрастни след това по отношение на боравенето със средства. Освен това съм сигурна че, немалко от тях ще искат да надграждат познанията си и дори да се специализират професионално в сферата на финансите.