JuniorAchievementBulgaria

„Виждам стойността на професията си и в клас“ – среща с бизнес доброволеца Лора Цветанова от MetLife България

2020-05-14

„Виждам стойността на професията си и в клас“ – среща с бизнес доброволеца Лора Цветанова от MetLife България

 

В „Успешни истории“ днес ви срещаме с Лора Цветанова от екипа на МетЛайф България, бизнес доброволец в програмата LifeChanger или „Знания, които променят живота“. Програмата подобрява финансовата култура и подготовката за вземане на важни финансови решения на ученици от гимназиален етап в България и всяка година процентът на повишаване на финансовата грамотност на учениците, измерен чрез тест в края на програмата, е над 65%.

През тази учебна година благодарение на Фондация „МетЛайф“ LifeChanger достига до 390 ученици в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас и Враца, а 24-ма бизнес доброволци от екипа на компанията, влизат в ролята на учители, които преподават в клас „Разумни финанси“.

След по-малко от седмица предстои и финансовият иновационен лагер за учениците и доброволците от програмата, който ще се проведе в изцяло дигитална среда, което ще даде шанс на повече ученици да се включат.

 

JA: Здравейте, Лора. Разкажете ни за Вас.

Казвам се Лора Цветанова, вече 3 години работя като застрахователен консултант в МетЛайф. Работата ми в момента е моя сбъдната мечта, защото за мен е важно да добавям стойност към живота на хората и да бъда полезна. Като клиент избрах МетЛайф още през 2005 година. Щастлива съм, че работя за компания , която поставя клиента на първо място, компания с утвърдено име и  многогодишен опит в Животозастраховането. 

 

JA: Как минава един ваш час като бизнес доброволец в „Знания, които променят живота“? 

През януари и февруари посещавах 8. клас в 81 СУ „Виктор Юго“ в София, часовете бяха голямо предизвикателство за мен, защото самият клас е енергичен и буен. При първата ни среща за мен имаше шок от това как се държат в днешно време младежите в училище. Имам син на тяхната възраст, учила съм аз самата до 8. клас в това училище и ясно си спомням, че уважението към учителя и дисциплината бяха неща, които не се дискутираха. Нещата сега са различни.

По отношение на преподаването също трябваше да преодолея бариера, в по-голямата си част материалът от „Разумни финанси“ е може би за поне 1-2 години по-големи младежи. Въпреки това, имаше неща, които привлякоха вниманието им – като застраховането и спестяването. 

 

JA: Отвъд знанието и предаването му на учениците, с какво смятате, че включването на практици от финансите и бизнеса обогатява учебния процес?

Мисля, че срещите им с хора от "на полето" са от значение за тях, защото така могат да се докоснат до реалния живот през друг ъгъл.

 

JA: Какво научихте за себе си от тази практика, което досега не знаехте или в някаква степен ви изненада?

Интересен въпрос. Първо си зададох много въпроси като родител и второ – уверих се още веднъж с радост в стойността на професията, която съм избрала, след като темата Застраховане привлече вниманието и на 14 годишни младежи. 

 

JA: Защо е важно тази програма, инициирана от JA и MetLife да присъства в колкото се може повече училища и да достига до повече младежи?

Защото дава на младежите практически знания и възможност да се запознаят предварително с нещата, които им предстоят, което означава да бъдат подготвени за практически неща от живота на големите.