JuniorAchievementBulgaria
header_pic

Екип

 

 

Милена Стойчева

Изпълнителен директор

Милена Стойчева е предприемач, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии.

Мисията на Милена е да популяризира ползите от предприемаческото образование сред обществото, да подкрепя младите хора да развиват талантите си и сами да градят своето бъдеще.

Милена има повече от 20 години опит в международни организации и компании. Била е председател на Глобалния съвет на страните-членки на Джуниър Ачийвмънт Уърлдуайд (JA Worldwide) и старши експерт на тема висше образование към Джуниър Ачийвмънт Европа. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Милена е първият Декан по студентски въпроси на Американския университет в България. В допълнение на редица собствени начинания, тя е ключова фигура в групата по предприемачество и наука на образователния екип на Intel, Европа. Работила е за кратко като журналист в телевизия AP, била е ментор и треньор в различни обучителни програми по бизнес развитие и технологично предприемачество. Милена има дипломи от български и европейски университети.

Вера Петканчин

 

Вера Петканчин

Оперативен директор

Има магистърски степени по международни отношения от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и по устойчиво развитие на планинските региони от University of the Highlands and Islands, Шотландия. Има богат опит в създаването на концепции за проекти и управлението на проекти в сферата на образованието по предприемачество, опазването на околната среда и връзките между тях. Автор е на учебно съдържание по зелено предприемачество и на изследвания и публикации в сферата на предприемачество в планинските региони, използване на смесено обучение в преподаването на зелено предприемачество и др. Общува успешно и се адаптира към най-различни екипи, групи от хора и ситуации. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge. Мечтае и работи за свят, в който хората ценят природата заради самата нея, а не я разглеждат единствено като ресурс за консуматорското общество.

Твоята причина да си част от екипа на JA: В JA съм заради свободата, доверието, изключително смислената мисия на организацията и възможността да виждам всеки ден въздействие от това, което правя.

 

 

Ирина Илиева

Директор "Организационно развитие"

Ирина придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения със специализация по Международна бизнес администрация от Университета по приложни науки в Сейнайоки, Финландия.  Ирина е стипендиант на Европейската комисия в международна магистърска степен по Икономика на глобализацията и Европейска интеграция.

Професионалният ѝ опит включва стажове и работа в обществения, частния и неправителствения сектор в Германия, Австрия, Белгия и България. Работи във Фонда за международно развитие на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, където отговаря за комуникации, партньорства и информационни кампании по обществени теми като климатичните проблеми, миграцията и целите за глобално развитие, както и заема позицията на вицепредседател на вътрешния организационен комитет на организацията.

Ирина е дълбоко ангажирана с развитието на образованието в България. Работи като програмен експерт във Фондация „Америка за България“, където отговаря за програми в сферата на образованието и иновациите в България, както и инициативи за ангажиране на българите в чужбина. През 2018 година, Ирина е отличена в класацията „30 под 30“ на списание Форбс за своята професионална и доброволческа ангажираност в сферата на образованието.

Като бивш възпитаник на JA Bulgaria, вярвам, че качественото образование е ключът към развитието на силен частен сектор и здраво демократично общество. Мечтая за бъдеще, в което младите хора в България могат да реализират своя пълен потенциал.

 Vasil Dimitrov

 

 

Васил Димитров

Мениджър маркетинг и корпоративни партньорства

Васил е доказан професионалист с богат опит в маркетинг, реклама, продажби и изграждането на корпоративни партньорства. Завършил е Американския университет в България - Бизнес администрация. Като предприемач е съдружник и асистент треньор по тенис, работи активно с деца и юноши.

Мечта: Васил се фокусира да споделя и популяризира добрите практики на JA. Има желанието да преоткрие и разгърне нови инициативи, като привлече добронамерени съмишленици, с които заедно да подкрепят изграждането на предприемачески дух и поведение у децата и младежите в България.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Екип, творческо предизвикателство, развитие. Безценен контакт с новото поколение от близко бъдеще.

 

 

 

 

Галина Асенова

Финансов анализатор

Магистър в специалността „Стопанска логистика“, УНСС гр. София, с допълнителна специализация по публична администрация в Нов български университет и Френското национално училище за публична администрация ЕНА.

Галина е преминала през редица обучения в сферата на управление на проекти, в т.ч. и с фокус финансово управление. Личният й интерес и професионално развитие й носят квалификация като треньор в групово-динамичен тренинг и експерт организационно развитие.

Притежава опит в частния бизнес, държавни институции и местната власт. От 2013 г. работи изцяло в неправителствения сектор. В „Джуниър Ачийвмънт България“ отговаря за финансовите аспекти в дейността на организацията.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Открих Джуниър Ачийвмънт като място, на което се срещат образованието, екологията, свободния дух и личната инициатива. Това са и моите лични каузи!

Мечта: Приходите винаги да са по-големи от разходите. Във всичките им измерения :).

 

 

Евгения Несторова

Оперативен асистент

Евгения е завършила Кинознание в Kings College, Лондон, след което се връща в България в търсене на начини да е полезна на обществото. Впоследствие става учител и си обещава винаги да остане близко до класната стая, защото вярва, че образованието има силата да вдъхновява и да отключва потенциала на учещите се. 

Мечта: Все повече хора да избират да инвестират усилията си в това България да бъде по-добро място.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вярвам, че предприемаческият начин на мислене, това да решаваме проблеми и да поемаме инициатива и отговорност, е задължителна съставка в рецептата за положителна промяна на обществото. 

 

 

Д-р Светослав Маноилов

Старши експерт бизнес развитие

Светослав е бакалавър и магистър по история от СУ “Св. Климент Охридски”, както и доктор по история в Исторически факултет, Катедра Нова и съвременна история.

Хоноруван асистент е в СУ “Св. Климент Охридски” през 2014-2015. Постдокторант към УКХ „Алма матер“ на СУ "Св. Климент Охридски" 2013-2014, изследовател към Евразийски център Via Evrasia, СУ "Св. Климент Охридски", участва в проект „Диалог Европа“ на СУ “Св. Климент Охридски”; проект “Collegium historicum” на СУ “Св. Климент Охридски”; проект “Anamnesis”, електронно списание на Исторически факултет към СУ “Св. Климент Охридски.

Присъединява се към екипа на Джуниър Ачийвмънт през 2016 г. и активно работи за установяване на партньорства и съвместни дейности с общини в цялата страна.

Мечта: Чрез познание да подобрим човечеството!

Джуниър Ачийвмънт за мен с три думи: Познание, просвещение, усъвършенстване.

 

 

 

 

Малвина Илиева

Консултант по управление

 

Образование: Малвина е завършила Американския университет в България с две специалности - Политически науки и международни отношения и Европеистика. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Мечта: Образователните институции в България да осигуряват повече възможности на младите хора да развиват своите креативност и талант чрез персонализиран подход в обучението.

Твоята причина да си част от екипа на JA: В работата си в JA ценя най-вече свободата, добрите отношения и каузата на организацията.

 

Александра Парашкевова

Александа Парашкевова

Мениджър „Обучения и развитие на мрежата“

Образование: Александра Парашкевова е университетски преподавател по предприемачество и аутсорсинг. Като част от екипа на Джуниър Ачийвмънт България работи за развитие на мрежата от училища, които имат нагласа за предлагане на обучение, базирано на предпримаческия начин на мислене чрез прилагане на програмите на организацията. Има опит в сферата на неформалното образование и се вълнува от възможността за внедряване на инструменти за активно и смесено обучение в системата на формалното. Вярва, че потенциалът на предприемачеството е неизчерапем, както по отношение на професионалното развитие на личността, така и в ежедневието на човека. Поради тази причина е убедена, че ученето чрез правене е един от най-успешните катализатори на предприемаческия потенциал на младите хора, а училищното образование още от начален етап създава възможности да се развиват качествата на личността, които да го реализират.

Мечта: В личен план мечтая да науча испански език, да мога да плувам и да си припомня как се свири на пиано, а в обществен често се улавям да мисля, че е хубаво хората да са малко по-осъзнати спрямо себе си и спрямо околните.

Твоята причина да си част от екипа на JA: JA ме намери мен, а аз намерих хора, които не се чакат нещо да се случи, а създават и усилено работят за по-добро бъдеще, и то с такава вяра и постоянство, на каквито са способни само хора с градивна и смислена визия.

 

 

 

 

Диана Недева

Експерт обучения и проекти

Диана започва своя професионален път в банковия сектор, след което разбира какво истински я вълнува – образование и социални промени – и прави един рязък завой именно в тази посока. От тогава досега е управлявала и координирала различни вдъхновяващи проекти, част от които са в сферата на неформалното образование, водила е обучения изцяло основани на подхода „учене чрез преживяване“, работила е по създаването на нови експериментални социални и обучителни програми, които съществуват и до днес. Вярва в градивната сила на човешкия потенциал.

Мечта: Всеки да има шанса да разбере кое го вълнува дълбоко и да използва тази неизчерпаема и задвижваща сила, за да променя света.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вдъхновявам се от всичко, което създава възможност за хората да учат, да се развиват и да създават положителни промени за себе си и околните, решавайки важни актуални проблеми. В JA работя именно в тази посока.

 

 

Жана Димова

Експерт обучения и проекти

 

Жана е бакалавър по Международен бизнес със специализация Маркетинг от Университета в Дънди, Шотландия. По време на обучението си там тя участва в управлението на университетския отдел по Предприемачество и Бизнес и съучредява университетското Маркетингово общество.

Мечта: Мечтае да обиколи възможно най-много държави с различни култури и традиции и да открие добри практики, които да приложи в България.

Твоята причина да си част от екипа на JA: За мен основна причина е стремежът ми да разпространя предприемаческия дух и желанието за инициативност сред младите хора.

 

 

Ния Димитрова

Експерт обучения и проекти

Ния е завършила „Международни отношения и модерни езици (руски и арабски)“ в University of St Andrews, Шотландия. Има и допълнителна квалификация по „Психотерапия“ от МУ Пловдив. Връща се в България с мечтата да участва в изграждането на една по-добра българска реалност. Извън работата си в JA Ния е съосновател на бранда за устойчиво произведени билкови чайове „Чародей“.

Твоята причина да си част от екипа на JAВярвам безрезервно, че усилията по увеличаване на финансовата грамотност, предприемчивостта и готовността за работа у младежите са огромна стъпка в правилната посока за България.

Мечта: Всеки млад човек да познава силните си страни и да се движи в света с увереност, че може да постигне всичко, което си науми!

 

 

 

Д-р Вихрен Митев

Експерт проекти кръгова икономика и зелено предприемачество

Вихрен е бакалавър по Философия, магистър по Глобалистика и доктор по Филоофска антропология от СУ “Св. Климент Охридски”.

В търсене на себе си завършва няколко международни програми - Global Thinkers „Telemachus“ Mentoring Program, EOTO World, програмата GLC за професионални стипендии и обмен към Държавния департамент на САЩ, курс за лидерство и промяна към Американския съвет на младите политически лидери и е признат от Международната харта на Земята за неговата отдадености работа като част от Движението. Автор е на Екологичния манифест, а през 2019 г. участва в програмата #Youth4NDCs и представлява българските младежи на COP25 в два диалога на високо равнище. В тази връзка той става контактна точка на YOUNGO и представител на CCL Europe за България.

Мечта: Младите да имат възможност да работят това, което най-много искат.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вихрен вярва в науката и образованието, които гарантират информирани и безопасни за планетата избори. Той високо цени глобалните амбиции за борба с изменението на климата, но също така насърчава лидерството отдолу нагоре чрез изграждане, развиване и организиране на общности на местно ниво.

 

 

Силвия Кънчева

Научен консултант

 

Силвия Кънчева е завършила НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и  ФМИ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Започва своята професионална кариера като научен сътрудник в Централния институт за изчислителна техника и технологии.  В периода 2001-2020 година отговаря за обучението по информатика и ИТ в Министерството на образованието и науката. В този период е представител на България в работна група "Дигитално образование: учене, преподаване и оценяване" на Европейската комисия, образователен координатор е за EU Code Week и инспектор за средното образование към Европейските училища. Била е ръководител на множество международни образователни проекти и координатор на национални програми и проекти.

Твоята причина да си част от екипа на JAВярвам, че талантливите млади хора се нуждаят от подкрепа за да реализират смелите си мечти.

 

Александра Цанкова

Експерт PR и социални медии

Александра е завършила магистратура „Журналистика и медии“ в СУ „Св. Климент Охридски“. За нея писането е не само професия, но и страст и вярва в силата на думите да въздействат и променят. В стремежа си да помага за една по-дълбока и трайна промяна на ниво общество в България, създава сайта truestory.bg – платформа, разказваща положителни истории и срещаща ни с вдъхновяващи личности от страната и света.

Твоята причина да си част от екипа на JA: Да работя с кауза е това, което ми носи най-силно удовлетворение в професионален план. JA Bulgaria ми дава възможността да бъде част от вдъхновяващата и позитивна промяна сред младите, в който процес виждам огромен смисъл.

Мечта: Да помагам за формирането на по-будно, способно и съпричастно младо поколение.

 

 

 

Ивайло Иванов

Офис мениджър

 

Ивайло е магистър в специалността “Реклама и Медийни Комуникации”, както и бакалавър по Маркетинг, Икономически Университет гр. Варна. Има опит в онлайн търговията и управлението на рекламни активности, а в областта на офис мениджмънта е вече повече от 4 години.  

Твоята причина да си част от екипа на JA: Вярвам, че Джуниър Ачийвмънт е мястото, на което добрите намерения се срещат с професионализма и желанието за създаването на по-добър старт в живота на младите хора! 

Мечта: Мечтая за това,  всеки човек да придобие уникално самопознание, чрез което умело да използва своите силни страни, обогатявайки себе си и околните. 

 

 

 

 

Йордан Стоянов

Експерт дигитален маркетинг

 

Образование: Йордан е дипломиран начален учител със специалност “Начална училищна педагогика с чужд език“, Софийски университет "Св. Климент Охридски". От повече от 20 години се занимава и с български фолклор. Интересува се от всичко, свързано с новите технологии в училищното обучение и извън него.

Мечта: Всяко училище да има свободата да преподава на децата уменията, от които имат нужда в 21 век. 

Твоята причина дa си част от екипа на JA: Харесва ми да съм част от екип, който се стреми да предостави възможности на учениците, които да им отвaрят нови хоризонти за развитие.

 

 

 

Петко Русков 

 

 

 

Доц. д-р Петко Русков

Научен консултант програми и обучения

Магистър по „Компютърно инженерство“ от Технически университет-София и доктор по „Компютърни науки“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Петко Русков притежава допълнителни квалификации по „Технологично предприемачество“ и „Глобално лидерство и предприемачество“ от Университета Бъркли, Калифорния, САЩ.
Петко Русков развива програмите на Джуниър Ачийвмънт в университетите. Заедно с Джуниър Ачийвмънт създава магистърската програма „Технологично предприемачество“ във ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ с почти 30 години опит в академичните среди. Съосновател е на дъщерната компания на JA - The Edge.

Мечта: Да продължа да развивам предприемаческия си начин на мислене и да подпомогна създаване на стартиращи компании от докторанти.

Джуниър Ачийвмънт за мен с три думи: Пионер и лидер в обучението по предприемачество за млади хора.

 

 Мита Георгиева

 

 

Мита Георгиева

Научен консултант програми и обучения

Висше икономическо образование, специалност "Статистика" и допълнителна квалификация по методика на преподаване на икономически дисциплини. Експерт по професионално образование и обучение, дългогодишен преподавател в средното образование и хоноруван преподавател към катедра "Статистика и иконометрия", УНСС. Автор е на над 16 учебника и множество публикации в областта на статистиката и методиката на преподаване на предприемачество. За проявения професионализъм и новаторско мислене и високите й постижения като преподавател по предприемаческите програми на Джуниър Ачийвмънт й е присъдена международната награда "Учител на света" на Джуниър Ачийвмънт за 2007 година.

Мечтае образователните институции в България да осигурят възможност младежите да придобиват практически опит в областта на предприемачеството преди да напуснат системата на задължителното образование.

"Вярвам в младите хора - трябва да им помагаме да превърнат мечтите си в реалност, тук в България!"