JuniorAchievementBulgaria
header_pic

За доброволци и ментори

Информация за програмата

Програмата за бизнес доброволци и ментори стартира през 2010 година и цели да привлече повече бизнес практици в класните стаи, за да подобри образователния процес. Това става чрез споделяне на опит от света на бизнеса и превръщане на теоретичните знания в практика. Бизнес консултантите, които се включват в този проект, трябва да са отворени за промени, да се забавляват докато работят с млади хора, да имат желанието и възможността да споделят своя личен и професионален опит с младежи от всички възрастови групи.

През изминалата учебна година в европейски мащаб повече от 130 000 бизнес доброволци са влезли в класните стаи, били са ментори на учебни компании, консултирали са бъдещи предприемачи, или са били част от жури в различни инициативи и състезания. В България ние достигнахме до сърцата на много хора от бизнеса и успяхме да ги привлечем към нашата кауза. „Работата с тези млади и амбициозни хора е изключително вдъхновяваща и ти дава усещането, че правиш нещо наистина смислено. Защото виждаш как се случва промяната. Защото удовлетворението от споделеното знание и опит е огромно.“ Гергана Павлова, основател на Groupidon „Мисля, че общият принос на всички доброволци, които са в реалния бизнес, към учениците е основно в това, че ние им дадохме увереност, че в идеите има възможности и че бизнесът не е просто размяна на средства и ресурси. Той е и емоция. И изисква отношение. Помогнахме им да се доближат до реалните условия на бизнеса и с това да станат една идея по-отговорни и добри в работата си.“ Александър Миланов, ПР и маркетинг специалист, Българска стопанска камара

През 2012 г. бе направено проучване относно промените в българското образование и последиците от тях. Резултатът показа много понижено качество на обучението, което днешните ученици получават. За да подобри състоянието на образователната система, Министерството на образованието, младежта и науката прие нова политика и въведе нови модели и програми за преподаване, които са по-практически и икономически ориентирани.

Днес ние ТЪРСИМ хора, които да прегърнат мисията на Джуниър Ачийвмънт – да развиват и внедряват икономически образователни програми за млади хора чрез партньорство между бизнеса и образованието. Днес ние КАНИМ теб да станеш част от нашата мрежа от бизнес доброволци и ментори, като споделиш своите знания, умения и време с бъдещите млади предприемачи на България!


 

 

5 причини да се присъединиш:

1. Научи нещо ново!

Участвайки в програми на ДАБ се учиш от млади хора, а взаимодействието ти с тях ще подобри социалните ти умения. Можеш да приложиш опита в своята собствена работа. В случай, че се присъединиш с твои колеги, ще имаш възможността да научиш нещо ново за твоите колеги.

2. Опознай своите умения!
По време на доброволчеството ще бъдеш принуден да изследваш своите лични умения и постижения. Менторствайки и вдъхновявайки други ще ти помогне да опресниш твоите познания по различни теми.

3. Предай нататък!
Получавал ли си съвет или подкрепа от друг човек, развивайки кариерата си? Сега имаш идеалната възможност да върнеш жеста. Силата на окуражаването е безгранична: младите хора, които ти ще вдъхновиш сега, ще имат възможност да помогнат на други в бъдеще!

4. Допринеси!
Споделяйки житейски опит, разказвайки своята собствена история и прекарвайки време с някого е най-ефективният и евтин начин да промениш света. Децата и младежите нямат почти никакъв опит в работна среда. Имаш перфектната възможност да си модел за подражание и вдъхновение за бъдещите ни надежди. Нещо, което си казал, може да стане повратна точка за някой младеж. Остави се вълнението на младежта да те грабне!


5. Доведи социалната отговорност до ново равнище!
Като доброволец ти оказваш влияние върху уменията и компетенциите на бъдещото поколение. Ставаш част от ситуации, изпълнени с вълнение, гордост и радост. Как може организацията, на която си представител, да вземе участие в подкрепата на младежта? Предизвикай твоя офис също да стане част от доброволческата ни програма!

 


Какво значи да си доброволец към Джуниър Ачийвмънт България?

Работата на доброволеца е лесна. Ние не очакваме да си предприемач или експерт в бизнес образованието – достатъчно е да имаш интерес в областта на предприемачеството, да си готов да отделиш от времето си и да споделиш познанията си с младежите и да си отдаден на идеята. Доброволецът споделя собствени знания, опит и умения; помага и напътства към правилната посока; изслушва и поощрява; изгражда основи и дава насоки.

Как можете да се включите?

  • Лектори във всичките ни програми от начален до гимназиален етап. Можеш да представиш даден въпрос или да преподадеш цяла тема.
  • Ментори на класове от прогимназиален или гимназиален етап, както и на програма Студентска компания.
  • Жури в наши състезания и събития.
  • Участие в панели на наши събития.


И защо нашите ментори са важни?

За нас, менторите и доброволците са важни, защото:

  • променят образователните модели
  • създават добавена стойност на учебния процес
  • предоставят практически съвети от света на икономиката
  • създават мост между образованието и бизнеса
  • са наши приятели

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ИЗЖИВЯВАНЕТО "МИСИЯ: БИЗНЕС ДОБРОВОЛЕЦ"

 

За подробности се свържете с Диана Недева, на е-мейл diana.nedeva (at) jabulgaria (dot) org и тел. 02/989 43 61.