Bulgaria
JA

Calendar

Location: онлайн
Date: 26.10.2022 13:30 - 26.10.2022 16:00
Organizers: JA Bulgaria
Включи се в предизвикателството App Idea Challenge

В сътрудничество с Европейската комисия (Генерална дирекция за образованието, младежта, спорта и културата (DGEAC), Girls Go Circular организира второто издание на форума „Жените и момичетата в STEM“на 26 октомври 2022 г., между 13.30-16.30 CET. Събитието ще събере на едно място изследователи, политици и влиятелни заинтересовани страни по STEM и равенството между половете и ще ги свърже с учениците, които участват в иновативната програма за обучение на Girls Go Circular.

Училищата, които да част от проекта Girls Go Circular, са поканени да се включат онлайн в събитието, където учениците ще се срещнат с ментори от тяхната страна - вдъхновяващи жени в STEM, които ще споделят своя личен и професионален опит със студентите, отговаряйки на техните въпроси и ще ги вдъхновяват да обмислят бъдещето си в STEM.

Темата на форума тази година е „Овластяване на момичетата в науката и технологиите“. Момичетата и младите жени ще имат централна роля в събитието, вдъхновявайки своите връстници и публиката. Затова каним възпитаничките на Girls Go Circular да участват в предизвикателството за идеи за приложения - App Idea Challenge! Работейки в екипи от 3-6 момичета, те ще имат задачата да измислят решение за приложение, което адресира един от следните два проблема:

  • Вариант A: Как да разчупим половите стереотипи в STEM? – Останалият стереотип, че инженерството, механичните играчки или научните експерименти са за момчета, може да ограничи амбициите на момичетата да преследват кариера в STEM след училище. Възможно е да им е трудно да си представят себе си като учени, защото не са им били представени достатъчно женски модели за подражание. За това предизвикателство молим учениците да помислят за приложение, което би помогнало за деконструирането на тези полови стереотипи. Пример за това е приложение, показващо известни жени учени като ролеви модели за ученици.
  • Вариант Б: Как да стимулираме интереса на момичетата към STEM? – Проучване на компанията Microsoft показва, че младите момичета в Европа започват да се интересуват от STEM предмети около 11-годишна възраст и след това бързо губят интерес, когато станат на 15. Една от причините е, че момичетата често не виждат STEM кариерите като креативни и имащи положително въздействие върху света. За това предизвикателство молим учениците да помислят за приложение, което да помогне на момичетата да се вълнуват от STEM. Пример може да бъде приложение, предлагащо лесни за извършване научни експерименти, което показва науката в действие.

Екипите трябва да разработят и представят:

- Прототип на приложение като PDF документ, не по-дълъг от 5 страници. Подробни насоки за това как да разработите прототипа можете да намерите тук.

- Видео презентация от максимум 3 минути, представящо прототипа и обясняваща как приложението ще допринесе за решаването на един от проблемите по-горе.

Материалите трябва да са на английски език и да бъдат изпратени не по-късно от 1 октомври 2022 г.! Моля, прочетете внимателно инструкциите за участие на уеб страницата на предизвикателството.

Учителите имат централна роля във форума „Жени и момичета в STEM“:

1. Информирайте вашите ученици за App Idea Challenge и ги насърчете да формират екипи.

2. Обсъдете с екипите правилата за участие и се уверете, че те изпращат материалите в правилния формат до 1 октомври 2022 г.

3. Говорете с вашите ученици за събитието и организирайте вашия клас да се присъедини към събитието онлайн от 13.30-16.30 CET на 26 октомври. Ако вашите ученици са избрани да участват лично в събитието, моля, уверете се, че сте на разположение да пътувате, за да ги придружите до Брюксел на тази дата.

Предложенията за приложения ще бъдат оценени от експертно жури, а победителите от всяка държава по проекта ще бъдат поканени да присъстват лично на форума „Жените и момичетата в STEM“ в Брюксел на 26 октомври 2022 г. заедно със своите учители. На трите най-добри отбора ще бъде дадена възможност да представят идеята си за приложение по време на събитието, а отборът победител ще бъде поканен да участва в интерактивен майсторски клас по програмиране на приложения, за да изведе своя прототип на следващото ниво и да подобри допълнително своите дигитални умения.

Макар че App Idea Challenge има за цел да увеличи участието на момичетата в STEM, тези, участващи в проекта Girls Go Circular, са повече от добре дошли да се присъединят към форума онлайн и да допринесат за деконструирането на половите стереотипи в STEM!

Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас на: girlsgocircular@eitrawmaterials.eu

Ще се видим на второто издание на форума „Жени и момичета в STEM“!

#WGSF22

Our website uses Cookies. For more information, you can visit: Cookies Policy